”Minnesbanken”

      ”Minnesbanken”:

I den här boken lyfter jag fram händelser , platser och personer som på skilda sätt  speglar vår historia. Det är drama och kvinnohistoria, komik och skrönor, men  också tidsbilder från 1940-, 50- och 60-talen. Den 128-sidiga och rikt illustrerade  boken är trådbunden och med hård pärm. Du kan beställa den direkt via hemsidan  (då tillkommer portokostnad) eller köpa den hos de återförsäljare som finns  angivna här på hemsidan.

I mina tidigare böcker ”Här var det” ( del 1-2) tar jag med läsarna på en resa i tid  och rum genom Södermanland. Med utgångspunkt från händelser, platser och  personer i landskapet, möter man spännande, gripande och roande berättelser som  speglar svensk historia från sörmländsk horisont. De rikt illustrerade böckerna  används som guide för sommarboende, besökare, men även som presentartikel o.s.v. En  uppföljare till dessa böcker är boken ”Tillbakablick” (se nedan).

Om boken ”Axel Granqvists Torparminnen”

Boken, som en gång gick som radioserie, är tyvärr slutsåld och finns endast kvar hos en del återförsäljare. Med utgångspunkt från Axel Granqvists nedtecknade minnen från 1937, skildras här i ord och bild en torparsläkts liv och leverne från 1850-talet och ett stycke in på 1900-talet. Boken vittnar om en slitsam tillvaro, precis så som vardagen tedde sig för de flesta i den tidens Sverige.  

I ”Tillbakablick” tar jag avstamp i de villkor och förhållanden som människor en gång hade att förhålla sig till. På de rikt illustrerade 96 sidorna möter du såväl dråpliga och förunderliga företeelser, som skakande och sorgliga händelser. Du möter den nya teknikens intrång i vardagen med velocipeder, grammofoner, radio, telefoner och 98-kubikare. Här finns fester med slädpartier och kaffegök, ballongfärder och droskor. Rent kvinnliga yrken – som ammor – blandas med den nya tidens småskolelärarinnor och växeltelefonister. Det här är en bok som stämmer till eftertanke, men som också hjälper till att skapa förståelse för människors villkor i en tid som ändå inte är så väldigt långt borta och som vi än idag bär arv efter. förtrycket av dem längst ner på samhällsstegen – statare, arbetare, pigor och drängar, fattiga och sjuka.